Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Śro 16:49, 24 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Ciekawostki Gastronomiczne

Dobre rady

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Dobre rady

Dobre rady



1. Aby mięso z drobiu miało chrupiącą skórkę w czasie pieczenia dodajemy łyżeczkę miodu.


2. Farsz pieczarkowy będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli na patelnię wrzucimy posiekane pieczarki bez tłuszczu, odparujemy sok i dopiero dodamy olej, posiekaną cebulę, a potem lekko podsmażymy.


3. Dodanie 2-3 ząbków czosnku i liścia laurowego do gotowanych ziemniaków sprawi, że będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne.


4. Schab w ziołach smakuje wyśmienicie podawany na gorąco z pastą warzywną AJVAR.


5. Aby mięso było delikatne przed pieczeniem proponujemy skropić je sokiem ze świeżego ananasa i odstawić na 10 minut. Mięso będzie pyszne!


6. Brokuły gotują się znacznie szybciej i równomiernie jeśli przed włożeniem do wrzącej wody natniesz łodyżki na krzyż.


7. Makaron nabierze wyjątkowego smaku, jeżeli do wody w której się gotuje dodasz łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżeczkę Vegety specjalnej do spaghetii.


8. Do gotującego się ryżu dodaj kilka kropli soku z cytryny lub rozpuszczonego kwasku cytrynowego. Wtedy ziarna ryżu nie będą się kleić, zachowają także biały kolor.


9. Biała kiełbasa w sosie chlebowym smakuje wyjątkowo podawana z ryżem lub ziemniakami z wody.


10. Aby skorupki jajek nie popękały podczas gotowania, należy do gorącej wody wsypać odrobinę soli.


11. Jeżeli masz wątpliwości czy jajka są świeże, możesz w prosty sposób to sprawdzić. Włóż jajko do szklanego naczynia wypełnionego wodą. Świeże jajko opadnie na dno, jeżeli pływa po powierzchni wody jest stare.

12. Barszcz czerwony nabierze wyjątkowego smaku i aromatu jeżeli przed podaniem przelejemy go przez sito razem z utartym surowym burakiem.


13. Częste polewanie kurczaka tłuszczem
gwarantuje, że upieczone mięso będzie soczyste, a skórka złocista i chrupiąca.


14. Aby wzmocnić wyborny smak ryb należy skropić je sokiem z cytryny.


15. Chcąc zachować wartości odżywcze ryb, najkorzystniej jest je piec, przyrządzać na parze lub smażyć w małej ilości tłuszczu. Po ugotowaniu tracą one cenne składniki odżywcze.


16. Aby z sałaty nie uwalniała się witamina C nie należy kroić jej nożem, lecz tuż przed przyrządzeniem porwać na kawałki palcami.


17. Aby mięso z dzika było miękkie, można je na noc zanurzyć w całości w maślance.


18. Zamiast kandyzowanych owoców można użyć wiśni ze spirytusu z łyżeczką miodu.


19. Krewetki należy piec krótko - inaczej będą twarde.


20. Aby por nie był gorzki, trzeba go sparzyć gorącą wodą.


21. Miękkie pomidory łatwiej pokroić, jeżeli przedtem włożymy je na 15 minut do zimnej wody.


22. Świeżość pstrąga można poznać po wypukłych przeźroczystych oczach i czerwonych skrzelach.

23. Dodatek posiekanej natki złagodzi intensywny zapach czosnku w potrawie.


24. Aby nie płakać przy siekaniu cebuli, po obraniu od razu trzeba ją sparzyć wrzącą wodą.


25. Do potraw najlepiej wykorzystywać cukinie o długości ok. 20 cm, w których nie wykształciły się jeszcze komory nasienne.


26. Boczniaków nie należy moczyć w wodzie, tylko myć pod bieżącą wodą, gdyż nasiąknięte tracą swój oryginalny smak.


27. Mięso mielone do grillowania należy dobrze wyrobić z Vegetą na jednolitą masę, wtedy będzie ścisłe i nie rozpadnie się w trakcie grillowania.


28. Pierś kurczaka można zastąpić soją, a otrzymamy równie pyszny pasztet dla wegetarian.


29. Upieczone w oleju i maśle ziemniaki będą wspaniałym dopełnieniem soczystego mięsa z indyka.


30. Aby brokuły nie straciły swojego intensywnego zielonego koloru, w trakcie gotowania dodaj łyżeczkę cukru.


31. Proces klarowania galarety można przyśpieszyć dodając oprócz białka kurzego łyżeczkę octu.


32. Rybę łatwiej oczyścić z łuski, jeśli pokropi się ją octem i odstawi na 10 minut.


33. Ryba będzie smaczniejsza jeśli po sprawieniu namoczymy ją w mleku.


34. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Dlatego warto go ugotować klika dni przed świętami.



No i to narazie by bylo na tyle ^^


Post został pochwalony 0 razy

Post Czw 12:48, 29 Wrz 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š