Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Sob 14:52, 20 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Ciekawostki Gastronomiczne

ABC technik kulinarnych

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

ABC technik kulinarnych

ABC technik kulinarnych

Oto kilka ważnych terminów kulinarnych, których znajomość ułatwi przygotowywanie wspaniałych dań:


* Blanszować - krótko obgotowywać w gorącej wodzie w celu zmiękczenia produktów lub usunięcia z nich zanieczyszczeń.

* Macerować - produkty namoczyć w alkoholu, aby zmiękły i były delikatniejsze oraz bardziej aromatyczne.

* Zredukować / odparować - Gotować bez przykrycia, aż część płynu wyparuje. W ten sposób zagęszcza się niektóre sosy i zupy.

* Odszumować - usunąć pianę tworzącą się podczas gotowania na powierzchni bulionów i zup.

* Szpikować - w mięsie zrobić otwory i umieścić w nich kawałki boczku, słoniny, czosnku itp. Dzięki temu smak mięsa staje się bardziej intensywny,
a mięso nie wysusza się podczas obróbki termicznej.

* Zahartować - gorące produkty szybko przelać zimną wodą.

* Zasmażać - na rozgrzanym tłuszczu smażyć np. mąkę do momentu, aż dobrze wchłonie tłuszcz.

Mam nadzieje że każdy to wie Blue_Light_Colorz_PDT_14


Post został pochwalony 0 razy

Post Czw 12:42, 29 Wrz 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š