Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Czw 6:59, 25 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Zupy

Barszcz wigilijny

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny


Składniki:

* 1,5 kg buraków
* 3-4 marchewki (30 dag)
* 1-2 pietruszki (20 dag)
* 1/2 selera (10 dag)
* 1 por
* 1 cebula (12 dag)
* 6-8 dag suszonych prawdziwków lub podgrzybków
* 1 ząbek czosnku
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 2-3 ziarna ziela angielskiego
* 1 malutki listek laurowy
* 1 kieliszek czerwonego wina
* sól, cukier
* sok z cytryny


Przygotowanie:


1. Włoszczyznę i 2-4 buraki obrać, opłukać i rozdrobnić. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować 40-50 minut.

2. Resztę buraków umyć (jeden zostawić na sok) i ugotować ze skórką do miękkości. Następnie odlać wodę, a buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do przecedzonego wywaru z włoszczyzny.

3. Grzyby starannie opłukać, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny i ugotować do miękkości. Przecedzony wywar wlać do barszczu , a grzyby zużyć do pasztecików.

4. Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

5. Doprawić (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryną, solą, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkanaście minut przed podaniem) roztartym ząbkiem czosnku. Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.






Post został pochwalony 0 razy

Post Czw 12:31, 29 Wrz 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š