Bizone
Administrator
Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Ayam - zupa z kurczaka
Ayam - zupa z kurczaka
Porcja dla 6 osób. Czas przygotowania 1 godz. 15 min.
Składniki:
* 400 g kurczaka (uda lub piersi)
* 1,5 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka kolendry,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* 1 łyżeczka pieprzu,
* 1,4 l wody,
* 1 laska cynamonu
* 4 goździki
* 4 ziarenka kardamonu
* 1 cebula
* 2 łyżeczki cytronelli
* 2 jajka
* 2 kartofle
* 1 szalotka
* 1 cebula dymka, liście kolendry lub natki
* 3 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Imbir i czosnek obrać, a następnie utrzeć w moździerzu.
2. Kurczaka przełożyć do dużej miski. Dobrze wymieszać z imbirem, czosnkiem, kolendra, kminkiem, kurkumą, pieprzem i 200 ml wody.
3. Cebule pokroić na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzać w garnku, dodać cynamon, goździki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienić, a następnie dodać kurczaka i smażyć przez 10 min. Dodać cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować kurczaka, aż będzie miękki (ok. 45 min.).
4. Ugotować jajka i kartofle. Kurczaka wyjąć z zupy, ostudzić, a następnie posiekać na kawałki. Jajka i kartofle podzielić na ćwiartki. Cebule dymka drobno posiekać. Szalotkę pokroić na plasterki i lekko podsmażyć.
5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przełożyć do miseczek lub głębokich talerzy i zalać zupa. Przybrać szalotką, cebulkami dymkami i liśćmi kolendry lub pietruszki.
6. Jeść ile wlezie
Post został pochwalony 0 razy
|