Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Wto 10:03, 23 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Desery

Bavarois ryżowe z sosem czekoladowym

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Bavarois ryżowe z sosem czekoladowym

Bavarois ryżowe z sosem czekoladowym


Składniki na 4 porcje:
190g ryżu (ok.10 łyżek )
4 listki żelatyny ( 3g listek ) lub 2 łyżki sypkiej
1,65ml mleka
125ml śmietany
2,5 łyżki Amaretto lub inny likier migdałowy
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1,5 łyżki cukru
30g oczyszczonych migdałów
125ml sosu czekoladowego


Sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Żelatynę przez parę minut moczymy w mleku, następnie podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia. Mieszamy cukier z mlekiem, wsypujemy ryż i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnym ryżem, likierem i ekstraktem wanilii.

Bavarois przełożyć do czarek na budyń i chłodzić w lodówce całą noc.
Wrzucić migdały na suchą patelnię i prażyć aż zbrązowieją. Sos można kupić gotowy lub rozpuścić czekoladę ze śmietaną. Bavarois uwalniamy z salaterki na talerzyk, ostrożnie podważając ostrym końcem noża.
Podawać z sosem czekoladowym i prażonymi migdałami.



Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Post Czw 12:26, 27 Paź 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š