Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Sob 17:01, 20 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Desery

Bavarois ananasowe

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Bavarois ananasowe

Bavarois ananasowe


Składniki:
250g ananasa świeżego lub z puszki
150ml śmietany
100g jogurtu najlepiej gęstego
4-5 listków żelatyny ( 1 listek 3g )
trochę cukru pudru
świeże maliny lub truskawki
albo syrop owocowy
zielone listki np mięty


Sposób wykonania:
Ananasa miksujemy z niewielkim dodatkiem soku. Jak wiemy, ananas z żelatyną nie tężeje. Żeby to jednak osiągnąć, musimy przecier chwilkę pogotować.
Żelatynę wkładamy na moment do zimnej wody, odciskamy i wrzucamy mieszając do przegotowanego, jeszcze gorącego przecieru.
Gdy przestygnie, mieszamy z jogurtem i ubitą na sztywno śmietaną. Rozdzielamy do małych naczyń np filiżanek i wstawiamy do lodówki. Deser jest dosyć trudno wyciągnąć z naczynek, można sobie pomóc przez wyłożenie filiżanki folią.
Bavarois wykładamy ostrożnie na talerzyk ( podważamy końcówką noża ), Posypujemy cukrem pudrem cały talerzyk razem z deserem. Układamy wokół owoce. Na bavarois kładziemy zielone listki.
Jeśli z syropem, rezygnujemy z cukru pudru.



Smacznego


Post został pochwalony 0 razy

Post Czw 12:28, 27 Paź 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š