Bizone
Administrator
Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Karpatka
Karpatka
Składniki:
1 szkl. wody,
15 dkg margaryny,
5 sztuk jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szkl. mąki,
500 ml mleka,
1 kostka masła lub margaryny,
1 szkl. cukru,
2 łyżki wódki,
cukier puder do posypania oraz 3 opakowania budyniu o smaku waniliowym. Skład na ok. 10 porcji.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: zagotować szklankę wody z pół kostki margaryny. Do zagotowanego wywaru dodać mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając, aby nie było grudek i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić, wbijać po jednym jajku, dokładnie mieszając (najlepiej mikserem). Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki, na osobnych blaszkach wysmarowanych margaryną. Piec ok. 40 min. Upieczone ciasto powinno wyglądać jak "góry Karpaty" (skąd nazwa:).
Krem: budynie ugotować w pół litra mleka dodając szklankę cukru. Po ostudzeniu dodać kostkę masła lub margaryny dokładnie miksując mikserem. Na koniec dodać wódkę.
Post został pochwalony 0 razy
|