Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Pią 8:11, 26 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Ciasta

Karpatka

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Karpatka

Karpatka



Składniki:

1 szkl. wody,
15 dkg margaryny,
5 sztuk jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szkl. mąki,
500 ml mleka,
1 kostka masła lub margaryny,
1 szkl. cukru,
2 łyżki wódki,
cukier puder do posypania oraz 3 opakowania budyniu o smaku waniliowym. Skład na ok. 10 porcji.


Sposób przyrządzenia:

Ciasto: zagotować szklankę wody z pół kostki margaryny. Do zagotowanego wywaru dodać mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając, aby nie było grudek i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić, wbijać po jednym jajku, dokładnie mieszając (najlepiej mikserem). Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki, na osobnych blaszkach wysmarowanych margaryną. Piec ok. 40 min. Upieczone ciasto powinno wyglądać jak "góry Karpaty" (skąd nazwa:).

Krem: budynie ugotować w pół litra mleka dodając szklankę cukru. Po ostudzeniu dodać kostkę masła lub margaryny dokładnie miksując mikserem. Na koniec dodać wódkę. Blue_Light_Colorz_PDT_18


Post został pochwalony 0 razy

Post Pią 20:58, 23 Wrz 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š