Bizone |
ABC technik kulinarnych
Oto kilka ważnych terminów kulinarnych, których znajomość ułatwi przygotowywanie wspaniałych dań:
* Blanszować - krótko obgotowywać w gorącej wodzie w celu zmiękczenia produktów lub usunięcia z nich zanieczyszczeń.
* Macerować - produkty namoczyć w alkoholu, aby zmiękły i były delikatniejsze oraz bardziej aromatyczne.
* Zredukować / odparować - Gotować bez przykrycia, aż część płynu wyparuje. W ten sposób zagęszcza się niektóre sosy i zupy.
* Odszumować - usunąć pianę tworzącą się podczas gotowania na powierzchni bulionów i zup.
* Szpikować - w mięsie zrobić otwory i umieścić w nich kawałki boczku, słoniny, czosnku itp. Dzięki temu smak mięsa staje się bardziej intensywny,
a mięso nie wysusza się podczas obróbki termicznej.
* Zahartować - gorące produkty szybko przelać zimną wodą.
* Zasmażać - na rozgrzanym tłuszczu smażyć np. mąkę do momentu, aż dobrze wchłonie tłuszcz.
Mam nadzieje że każdy to wie
|