Bizone |
Barszcz wigilijny
Składniki:
* 1,5 kg buraków
* 3-4 marchewki (30 dag)
* 1-2 pietruszki (20 dag)
* 1/2 selera (10 dag)
* 1 por
* 1 cebula (12 dag)
* 6-8 dag suszonych prawdziwków lub podgrzybków
* 1 ząbek czosnku
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 2-3 ziarna ziela angielskiego
* 1 malutki listek laurowy
* 1 kieliszek czerwonego wina
* sól, cukier
* sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę i 2-4 buraki obrać, opłukać i rozdrobnić. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować 40-50 minut.
2. Resztę buraków umyć (jeden zostawić na sok) i ugotować ze skórką do miękkości. Następnie odlać wodę, a buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do przecedzonego wywaru z włoszczyzny.
3. Grzyby starannie opłukać, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny i ugotować do miękkości. Przecedzony wywar wlać do barszczu , a grzyby zużyć do pasztecików.
4. Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
5. Doprawić (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryną, solą, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkanaście minut przed podaniem) roztartym ząbkiem czosnku. Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
|