Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Sob 10:20, 04 Maj 2024   
Wędkarstwo i Kucharstwo Forum Index
Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Zupy
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości

Emotikony
;D ^^ Blue_Light_Colorz_PDT_03 Blue_Light_Colorz_PDT_04
Blue_Light_Colorz_PDT_05 :D Blue_Light_Colorz_PDT_07 Blue_Light_Colorz_PDT_08
Blue_Light_Colorz_PDT_09 Blue_Light_Colorz_PDT_10 Blue_Light_Colorz_PDT_11 Blue_Light_Colorz_PDT_12
Blue_Light_Colorz_PDT_13 Blue_Light_Colorz_PDT_14 :) Blue_Light_Colorz_PDT_16
Blue_Light_Colorz_PDT_17 Blue_Light_Colorz_PDT_18 ;) Blue_Light_Colorz_PDT_20
Więcej Ikon
 Kolor:  Rozmiar: Zamknij Tagi
Opcje
HTML: TAK
BBCode: TAK
Uśmieszki: TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
 
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:  
Topic Review
Bizone Barszcz wigilijny


Składniki:

* 1,5 kg buraków
* 3-4 marchewki (30 dag)
* 1-2 pietruszki (20 dag)
* 1/2 selera (10 dag)
* 1 por
* 1 cebula (12 dag)
* 6-8 dag suszonych prawdziwków lub podgrzybków
* 1 ząbek czosnku
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 2-3 ziarna ziela angielskiego
* 1 malutki listek laurowy
* 1 kieliszek czerwonego wina
* sól, cukier
* sok z cytryny


Przygotowanie:


1. Włoszczyznę i 2-4 buraki obrać, opłukać i rozdrobnić. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować 40-50 minut.

2. Resztę buraków umyć (jeden zostawić na sok) i ugotować ze skórką do miękkości. Następnie odlać wodę, a buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do przecedzonego wywaru z włoszczyzny.

3. Grzyby starannie opłukać, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny i ugotować do miękkości. Przecedzony wywar wlać do barszczu , a grzyby zużyć do pasztecików.

4. Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

5. Doprawić (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryną, solą, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkanaście minut przed podaniem) roztartym ząbkiem czosnku. Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.





fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š