Bizone |
Sałatka letnia
Trudność: prosty Czas: 20 min. Kaloryczność: sporo
Składniki:
- jarzyny, które nam pasują do takiej doraźnej kompozycji,
- 1-2 jajka na twardo,
- 1 nieduża cebula,
- 1 łyżeczka musztardy,
- majonez,
- sól, pieprz,
- kilka kropel najzwyklejszego octu,
- zielone: koperek, zielona pietruszka, dymka.
Jak przyrządzić?
1) Jajka gotujemy na twardo, tak jak zawsze.
2) Wszystkie jarzyny drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i pieprz.
3) Całość mieszamy z musztardą, majonezem i skrapiamy lekko octem. Dodajemy posiekaną zieleninę i jeszcze raz mieszamy.
4) Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
Jak podawać
W salaterce. Zawsze mile widziana przez domowników, jako urozmaicenie podobnych do siebie, codziennych kolacji.
Uwagi:
Oczywiście majonez możemy zastąpić sosem vinaigrette lub jakimkolwiek własnym wynalazkiem. Wielką zaletą tej sałatki jest to, że nie wydajemy na nią specjalnie pieniędzy. Ląduje na naszym stole od niechcenia. Lodówka zostaje pozbawiona rzeczy, z którymi nie bardzo wiedzieliśmy co zrobić. Nasze poczucie stosowności własnych poczynań zostaje mile pogłaskane po główce.
|