Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Pią 6:19, 19 Kwi 2024   
Wędkarstwo i Kucharstwo Forum Index
Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Desery
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości

Emotikony
;D ^^ Blue_Light_Colorz_PDT_03 Blue_Light_Colorz_PDT_04
Blue_Light_Colorz_PDT_05 :D Blue_Light_Colorz_PDT_07 Blue_Light_Colorz_PDT_08
Blue_Light_Colorz_PDT_09 Blue_Light_Colorz_PDT_10 Blue_Light_Colorz_PDT_11 Blue_Light_Colorz_PDT_12
Blue_Light_Colorz_PDT_13 Blue_Light_Colorz_PDT_14 :) Blue_Light_Colorz_PDT_16
Blue_Light_Colorz_PDT_17 Blue_Light_Colorz_PDT_18 ;) Blue_Light_Colorz_PDT_20
Więcej Ikon
 Kolor:  Rozmiar: Zamknij Tagi
Opcje
HTML: TAK
BBCode: TAK
Uśmieszki: TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
 
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:  
Topic Review
Bizone Krem cytrynowy

Składniki podane na cztery porcje;
Koszt to około 10 zł;
Wykonanie łatwe i tylko 30 minutek;
Bardzo duża kaloryczność.


Składniki:

- 2 cytryny ( 1 cytryna, 1 pomarańcza),
- 1 kieliszek (200 ml) białego wina wytrawnego (półwytrawnego),
- 8 dkg cukru,
- 5 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 op. śmietanki 30% (250 ml).


Jak przyrządzić?


1) Zdjąć jak najcieniej skórkę z jednej umytej cytryny. Wyciskamy starannie sok z obu. Mieszamy z winem. Dodajemy cukier.

2) Nieco płynu odlewamy do oddzielnego naczynia i dodajemy mąkę ziemniaczaną.

3) Na ogniu stawiamy mieszaninę wina z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Do delikatnie gotującego się płynu wlewamy wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ok. 2-3 min, cały czas mieszając. Powstanie coś w rodzaju płynnego kisielu. Odstawiamy do ostygnięcia.

4) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na początku na małych obrotach, w miarę jak gęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż stanie się gęsta i stercząca.

5) Do ubitej śmietanki dodajemy przygotowany wcześniej i ostudzony kisielek cytrynowy. Mieszamy całość delikatnie, ale bardzo dokładnie.

A to końcowy wygląd :P





Jak podawać:

Ubrany w piórka skrojone ze skórki cytrynowej. Przybieramy małymi listkami mięty. Lub innymi drobnymi elementami, które pasują do całości. Przechowujemy w lodówce do momentu podania.

Życze miłego tycia :twisted: :D

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š