Bizone
Administrator
Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Kawior z oberżyny
Kawior z oberżyny
Składniki:
2-3 oberżyny
4 łyżki oleju z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
10 oliwek bez pestek
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć czosnek i pokroić oliwki .Oberżyny przekroić na pół, łyżką wydobyć miąższ, rozgnieść, dodać olej, sok z cytryny, sól i wyciśnięty czosnek. Wymieszać z oliwkami i doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce i zimne podawać do: falafel, pieczonych ziemniaków, na kanapki, do sałatek,...
Post został pochwalony 0 razy
|