Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna
  Obecny czas to Sob 8:59, 20 Kwi 2024   

Forum Wędkarstwo i Kucharstwo Strona Główna -> Ciekawostki Gastronomiczne

Legendarna szynka parmeńska

  Autor    Temat Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Bizone
Administrator



Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 43 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Legendarna szynka parmeńska

Królową włoskich wędlin jest szynka parmeńska (prosciutto di Parma), komuż nie pocieknie ślinka na dźwięk tego słowa? Ta dobrze znana włoska szynka o niezrównanym smaku i aromacie To surowa szynka wieprzowa, która wyjątkowy smak zawdzięcza działaniu czasu. Lekko solona (od 4,5 do 6% soli), dojrzewa na powietrzu przez ok. 12 miesięcy. Ma subtelny, delikatny smak, często określany jako "słodki". Jest składnikiem wielu klasycznych dań kuchni włoskiej: kotlecików saltimbocca, pierożków tortellini, ale najlepiej smakuje sama, bardzo cienko krojona. We Włoszech szynkę parmeńską podaje się z melonem lub figami, w Polsce z rukolą, gruszką lub powidłami śliwkowymi. Klasyczny duet z szynką parmeńską tworzy czerwone musujące wino Lambrusco, Beaujolais, Pinot Noir lub białe Orvieto.
Prawdziwa szynka parmeńska powinna mieć znak denominazione di origine protetta i symbol książęcej korony. Znaki te muszą być dobrze widoczne na całych szynkach, ale muszą też pojawić się na opakowaniu szynki krojonej. Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie.





Post został pochwalony 0 razy

Post Czw 12:06, 27 Paź 2005 
 Zobacz profil autora    
  Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu

Skocz do:  


Last Thread | Next Thread  >

Zasady:
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001 phpBB Group

phpBB Template by Vereor.

Web Templates
Web Design Templates Š